Ένας μικρός μπαξές στο μπαλκόνι μου.
...ή αλλιώς ένα "ταλέντο" που ανακάλυψα σε κρίση!
Πάντα με γοήτευε η πιθανότητα να έχω τα δικά μου λαχανικά. Για κάποιο λόγο όμως, θεωρούσα ότι δεν μπορώ να τα έχω. Θεωρούσα ότι θέλω πολύ χώρο, ότι είναι δύσκολο, ότι δεν θα τα καταφέρω... όλα αυτά μέχρι πέρυσι...
Το πρώτο βήμα ήταν να το πάρω απόφαση!
Έπειτα, να βρω σπόρους... όχι τους τυποποιημένους, αλλά παλιούς, καλούς, παραδοσιακούς σπόρους. Η τύχη τα φερε έτσι και έγινε στην πόλη μου μια ημερίδα για καλλιέργειες την οποία πήγα να παρακολουθήσω και μαντέψτε...μοίραζαν σπόρους, παραδοσιακούς, από Πελίτι, αν έχετε ακουστά. Παραδοσιακό σπόρο μπορείς να βρεις, αν ψάξεις...τόσο στο διαδίκτυο, όσο και από φίλους, γνωστούς ή παππούδες στα χωριά.
Το πρώτο που έκανα ήταν να παραδώσω τους περισσότερους σπόρους σε κάποιον που ήξερε, για να μην τους καταστρέψω με τις δοκιμές μου όλους! Για μένα κράτησα τρεις από κάθε είδος, ίσα για να δω αν μπορώ να τα καταφέρω, με στόχο να βγάλω σπόρους για την επόμενη χρονιά και όχι την άμεση κατανάλωση.
Έπειτα βρήκα χώμα, χωρίς λιπάσματα, και ξεκίνησα να φτιάχνω το φυτώριο μου. Δεν χρειάζεται να πάρετε ειδικά κυπελλάκια ότι έχετε από μικρές συσκευασίες στο σπίτι, όπως γιαούρτι, κάνει μια χαρά! Κάνετε 2-3 τρυπούλες από κάτω, γεμίζετε με χώμα και βάζετε ένα σπόρο στο καθένα. Γράφεται πάνω στην συσκευασία τι είναι αυτό που φυτέψατε, για να ξέρετε τι να περιμένετε, και τα τοποθετείτε κάπου που να έχει ήλιο και απάγκιο. Ποτίζετε τόσο όσο να είναι πάντα βρεγμένο το χώμα και περιμένετε.......
Μετά, έπρεπε να προετοιμαστώ για την μεταφύτευση... χώρο όπως σας είπα, δεν έχω..αλλά έχω μπαλκόνι....οι γλάστρες κλπ. κοστίζουν, μια λύση που σκέφτηκα χωρίς μεγάλο κόστος είναι οι τενεκέδες, από τυρί, ψάρια και τέτοια.... μπορείτε να ζητήσετε σε μπακάλικα, μάρκετ, καταστήματα τυροκομικών, να σας κρατήσουν ή μπορείτε και να τα αγοράσετε με 2-3 ευρώ, σχεδόν καθαρά και κομμένα από πάνω. Οι τενεκέδες όμως δεν δείχνουν και πολύ ωραίοι, για το λόγο αυτό, όταν τους έκανα και τις τρύπες από κάτω για να φεύγουν τα νερά όταν θα ποτίζω, τους έβαψα και τους ζωγράφισα με τα παιδιά μου, έτσι ευχαριστήθηκα και την διαδικασία και το αποτέλεσμα.
Εκεί που δεν κατάφερα να αποφύγω το κόστος, ήταν στο χώμα, αναγκαστικά το αγόρασα και κοστίζει λιγάκι!
Όταν τα φυτά μου στο φυτώριο, μεγάλωναν αρκετά τα μεταφύτευα στους τενεκέδες μου. Δυστυχώς δεν μου βγήκαν όλοι οι σπόροι, αλλά σιγά σιγά το μπαλκόνι μου και εγώ, αποκτήσαμε ντοματιές, πιπεριά, κολοκυθιά. φασολιές, μελιτζανιά, βλίτα, ήλιους, κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ τι ήταν και κατιφέδες.
Ξανά δυστυχώς, κάποια από αυτά μου χάλασαν χωρίς να καταφέρω να βγάλω καρπούς και κατά συνέπεια σπόρους... όμως κατάφερα να βγάλω σπόρους από τις ντοματιές, τις πιπεριές, τις φασολιές και τους ήλιους και αν το έκανα σωστά και τους διατήρησα και σωστά, φέτος θα είμαι σε θέση να ξαναφτιάξω το μπαξέ μου.
Αυτό που δεν σκέφτηκα να κάνω, είναι να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες.... θα μπορούσα έτσι, εκτός από το να περιγράψω το κατόρθωμά μου, να το δείξω κιόλας! Θα το κάνω φέτος όμως.
Φυσικά όπως καταλαβαίνετε, εκτός από 2-3 σαλάτες και λίγες πιπεριές, δεν φάγαμε τίποτα άλλο...όμως η εμπειρία και μόνο, του να "μεγαλώνεις" φυτά είναι απερίγραπτη! Ήταν υπέροχο το συναίσθημα του να τα βλέπεις να μεγαλώνουν, ή να κόψεις τον πρώτο σου καρπό.
Δύο πράγματα νομίζω πως δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Το ένα ήταν με μία φασολιά μου, αναρριχώμενη. Διάβασα κάπου ότι δεν χρειαζόταν να την δέσω, αλλά θέλει κάπου να ακουμπήσει για να αναρριχηθεί. Μεγάλωνε σιγά, σιγά και μια μέρα είδα την άκρη της που είχε τυλιχτεί λίγο στην ντοματιά που ήταν δίπλα, την έβγαλα λοιπόν από εκεί και την τύλιξα στο κάγκελο, προκειμένου να αναρριχηθεί εκεί. Την άλλη μέρα που πήγα να ποτίσω, βρήκα την φασολιά τυλιγμένη και πάλι στην ντοματιά! Αυτό γινόταν για καμιά δεκαριά μέρες. Εγώ την τύλιγα στο κάγκελο και αυτή ξαναπήγαινε στην ντοματιά! Στο τέλος, θύμωσα, φοβόμουν ότι θα χαλάσει την ντοματιά και πήγα να της αλλάξω θέση. Με σταμάτησε ο άντρας μου, λέγοντάς μου ότι μπορεί να χαλάσει αν της αλλάξω θέση και το ξανασκέφτηκα...εντάξει λέω μπορεί να είναι φίλες... και η αλήθεια είναι ότι μεγάλωσαν μαζί μια χαρά!
Το δεύτερο που με εντυπωσίασε ήταν μια κολοκυθιά. Στο σπίτι, μαζί μας ζει και ένας γατούλης, ο οποίος ενθουσιάστηκε με τον μπαξέ και μια φορά που ξέφυγε από την επίβλεψή μου...γνωρίστηκε με την κολοκυθιά! Αποτέλεσμα της γνωριμίας αυτής, ήταν η κολοκυθιά να αποκτήσει ένα σημαντικό σπάσιμο στον κυρίως κορμό της! Σκέφτηκα να την ξεριζώσω και να την πετάξω, αλλά την λυπήθηκα και την άφησα. Λίγες μέρες μετά, παρατήρησα κάτι που δεν είχα ξαναδεί και δεν το πίστευα κιόλας. Η κολοκυθιά βύθισε τον κορμό της στο σημείο που είχε σπάσει ξανά μέσα στο χώμα! Έβγαινε δηλαδή ο κορμός από το χώμα, μέχρι το σημείο που είχε σπάσει, μετά ξαναβυθιζόταν στο χώμα για λίγο και μετά ξαναέβγαινε στην επιφάνεια! Βρήκε δηλαδή τον τρόπο να σωθεί.Δεν έβγαλε ποτέ καρπό, αλλά μεγάλωσε αρκετά και έφτασε μέχρι το σημείο να βγάλει άνθη...γιατί δεν έβγαλε και κολοκύθες, δεν ξέρω.
Κάτι επίσης εύκολο που έκανα στο μπαλκόνι μου είναι το κομπόστ! Έναν από τους τενεκέδες, τον τρύπησα πολλές φορές με ένα τρυπάνι και από κάτω και γύρω γύρω για να παίρνει αέρα και έριξα λίγο χώμα ίσα να καλύπτει τον πάτο. Κάθε φορά που είχα οργανικά σκουπίδια, τα έριχνα μέσα στον τενεκέ και πασπάλιζα από πάνω με λίγο χώμα. Φέτος λοιπόν θα έχω και "λίπασμα" γιατί εννοείται πως πέρισυ δεν έριξα τίποτα στα φυτά μου. Το χώμα από τον τενεκέ, το κομπόστ δηλαδή θα το χρησιμοποιήσω φέτος, για να εμπλουτίσω το χώμα στα υπόλοιπα φυτά μου.
Φυσικά, αν θέλει κάποιος από εσάς να κάνει το δικό του μπαξέ στο μπαλκόνι του ή στην ταράτσα του, το παραπάνω κείμενο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μικρή παρακίνηση και 2-3 ιδέες για την υλοποίηση. Θα χρειαστεί σίγουρα να το ψάξετε παραπάνω....